Endodoncia

Dental Med Austria

Çfarë është endodoncia?

Endodoncia është degë e stomatologjisë që ka të bëjë me pulpën dentare dhe indet që rrethojnë rrënjët e një dhëmbi. Trajtimi endodontik, ose trajtimi i kanalit të rrënjës, trajton indin e butë të pulpës brenda dhëmbit. Një endodontist është një dentist i specializuar në ruajtjen e dhëmbëve.

Kur është i nevojshëm trajtimi i kanalit të rrënjës?

Ka simptoma të ndryshme që ju bëjnë të kuptoni se kur keni nevojë për endodonci:

 • formimi i një abscesi në rrënjën e dhëmbit ndjeshmëri e zgjatur ndaj substancave të nxehta dhe të ftohta
 • dhimbje të forta të vazhdueshme të dhembit gjatë natës ose gjatë përtypjes

 

Nëse infeksioni përparon, dhimbja dhe ënjtja mund të shtrihen në pjesë të tjera të fytyrës duke shfaqur:

 • rendese dhe dhimbje ne regjionin e sinuseve
 • dhimbje te veshit
 • ndjesi te levizjes se dhembit

Pasi të jetë eliminuar infeksioni falë trajtimit të kanalit, dhëmbi i restauruar mund të kryejë normalisht funksionin mastikator. Megjithatë, është e rëndësishme që të trajtohet me kujdes higjiena orale pas trajtimit endodontik.

Merrni Nje Preventiv Falas

  Si bëhet trajtimi i kanalit rrënjë?

  • Endodontisti – një mjek i specializuar në diagnostikimin, parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe lezioneve të pulpës dentare – do të bëjë një radiografi të harkut për të njohur formën dhe shtrirjen e inflamacionit dhe për të vendosur trajtimin më të përshtatshëm.
  • Pas anestezisë, mbi dhëmb vendoset rubber dam në mënyrë që asgjë të mos bjerë në dhëmb, madje edhe pështymë, dhe zona që do të trajtohet mbetet e thatë. Në atë moment, endodontisti do të heqë indin e pulpës dhe do të pastrojë kanalet.
  • Hapi tjetër në trajtimin e kanalit të rrënjës përfshin mbushjen e çdo kanali me guta-perka dhe një cement mbyllëse. Gutta percha është biokompatibile me indet e dhembit, kështu që nuk shkakton asnjë efekt në gojë.
  • Dentisti do ta mbushë dhëmbin me një mbushje të përkohshme: në një seancë të dytë dhëmbi do të mbyllet ose me një mbushje të përhershme ose me një kurorë dentare artificiale ne varesi te prognozes se nxjerre prej diagnostifikimit.

  Klientët me

  Arsye Për Të Qeshur