Kurora apo Faseta Dentare? Cilat jane dallimet midis tyre?

Kurora apo Faseta Dentare? Cilat jane dallimet midis tyre?

Fasetat dhe kurorat janë dy lloje zgjidhjesh restauruese që mund të përdoren për të shpëtuar buzëqeshjen tuaj. Ato mund të përmirësojnë pamjen dhe funksionin e dhëmbëve tuaj. Për shkak se ato duket se ofrojnë të njëjtat përfitime, shumë njerëz supozojnë se fasetat dhe kurora janë e njëjta gjë. Megjithatë, ndërsa këto dy trajtime mund të duken të ngjashme, ka disa dallime të mëdha midis tyre. Për t’ju ndihmuar të kuptoni se cila metodë e restaurimit të dhëmbëve është e duhura për ju, këtu është një vështrim i shkurtër në ndryshimin midis fasetave dhe kurorave, si funksionojnë ato dhe kur duhet përdorur secila metodë.

Çfarë janë fasetat e dentare Zirkon-EMAX?

Fasetat dentare Zirkon-EMAX janë te perbërë nga shtresa të holla porcelani dentar të imët, rezistent ndaj njollave dhe zakonisht janë të trasha vetëm rreth një milimetër. Fasetat janë një opsion joinvaziv i stomatologjisë kozmetike, me procedurën që lë shumicën e dhëmbëve tuaj ekzistues të paprekur. Ato janë të perpunuara ne menyre te personalizuar me porosi për çdo pacient në mënyrë që të mbulojnë në mënyrë të sigurt sipërfaqen e përparme të dhëmbit tuaj. Për përgatitjen e nje elementi, mjeku ortodont do të bluajë rreth gjysmë milimetri të smaltit në pjesën e përparme të dhëmbit tuaj për ta bërë më të lehtë ngjitjen e fasetave, pasi çimentoja do të ngjitet më së miri në një sipërfaqe më të ashpër. Megjithatë, sasia e smaltit që duhet të dekortikohet mund të ndryshojë në varësi të llojit të fasetes. Është e rëndësishme të theksohet se një fasete dentare mund të vendoset vetëm në një dhëmb që ka shumë smalt ekzistues.

Çfarë janë kurorat dentare?

Një kurorë dentare mbulon plotësisht të gjithë dhëmbin, që do të thotë se më shumë nga dhëmbi do të duhet të lihet poshtë përpara se të vendoset një kurorë. Kurora zakonisht përdoret për të rivendosur dhëmbët që janë dëmtuar rëndë nga prishja, çarjet ose frakturat. Nëse prishja e dhëmbëve është arsyeja që ju nevojitet një kurorë dentare, dentisti juaj do të duhet të heqë pjesën e prishur dhe ndoshta të rindërtojë një pjesë të dhëmbit në mënyrë që të mund të mbështesë kurorën. Kurorat dentare qe perdor klinika jone jane te perbera prej Porcelanit dhe Zirkonit, qe jane dhe dy nga materialet me te perdorur ne dentistrine modern per shume komponente te rendesishme qe ata kane. Eshte laboratori i klinikes qe do të fabrikojë kurorën për t’u vendosur mirë mbi dhëmbin tuaj dhe më pas specialisti protezist do ta çimentojë atë në vend per nje rezultat perfekt.

Fasetat vs Kurorat: Sa janë të ngjashëm?

Si fasetat ashtu edhe kurora janë trajtime dentare që përmirësojnë pamjen dhe funksionin e dhëmbëve. Ato zakonisht përdoren për të rivendosur dhëmbët që janë disi të dëmtuar, qofshin të zbardhur, të shtrembër, të prishur, të copëtuar, të plasaritur ose të thyer. Fasetat dhe kurorat janë bërë që të përputhen me ngjyrën e pjesës tjetër të dhëmbëve tuaj – me përjashtim të kurorave tërësisht metalike – për t’ju dhënë një buzëqeshje të qetë dhe të plotë. Pasi të aplikohen, është e vështirë të dallosh ndryshimin midis fasetave dhe kurorave, sepse secila prej tyre do të ketë një efekt të ngjashëm në buzëqeshjen tuaj. Ju do të kujdeseni për të dy fasetat dhe kurorat pothuajse në të njëjtën mënyrë. Do t’ju duhet t’i lani ato dy herë në ditë, ashtu si pjesa tjetër e dhëmbëve tuaj dhe të përdorni fillin për të hequr grimcat e ushqimit. Vizitat e rregullta te dentisti do të nevojiten gjithashtu për pastrim profesional dhe për të kontrolluar restaurimet.

Veneers vs Crowns: Si janë të ndryshëm?

Dallimi më i madh midis fasetave dhe kurorave është mënyra se si ato përshtaten me dhëmbin tuaj dhe arsyeja pse keni nevojë për to. Një fasete porcelani është ngjitur vetëm në sipërfaqen e përparme të dhëmbit tuaj, ndërsa një kurorë dentare mbulon të gjithë dhëmbin tuaj. Kjo tenton t’i bëjë fasetat më të këndshme estetikisht se kurorat. Nga ana tjeter, kurorat janë më të trasha se fasetat – dy milimetra në krahasim me një milimetër – dhe janë më të përhershme. Fasetat mund të kenë nevojë të zëvendësohen pas një numri të caktuar vitesh, por kurorat mund të jenë në gjendje të zgjasin pjesën më të madhe të jetës tuaj.

A është një fasete apo kurorë e duhur për mua?

Meqenëse fasetat dhe kurorat duket se ofrojnë në thelb të njëjtin funksion, ato mund të përdoren në mënyrë të ndërsjellë, apo jo? Në fakt, jo. Dentisti juaj do të rekomandojë një opsion trajtimi dentar mbi tjetrin bazuar në situatën tuaj specifike. Kurorat dentare janë zakonisht alternativa më e mirë nëse dhëmbi juaj është shumë i dëmtuar, ka një mbushje të madhe ose i është nënshtruar një kanali rrënjësor, pasi smalti i dhëmbit është më i dëmtuar dhe ka nevojë për mbrojtje më të mirë. Fasetat e porcelanit, nga ana tjetër, janë më të mirat për qëllime thjesht kozmetike. Nëse dhëmbi juaj është kryesisht i paprekur dhe ka nevojë vetëm për korrigjim të vogël të formës ose një pamje të përmirësuar, atëherë dentisti juaj ka të ngjarë të rekomandojë fasetat prej porcelani.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.